Slik holder du varmen når du fridykker

Slik holder du varmen når du fridykker

Photo: Aleksander Nordahl, ettpust.com

Høsten og vinteren er en flott tid, og temperaturen synker etter hvert til under 8 grader i sjøen. For mange er dette årstiden med blåfrosne tær og fingre, og en synkende motivasjon. Det trenger ikke være sånn!

Høst og vinter er en fantastisk tid for fridykking, fotografering, kamskjellsanking og nattdykk! Det krystallklare vannet er virkelig noe for seg selv!

 

Her kommer noen tips på hvordan du holder varmen i vinter

Ha utstyret ditt tørt og rent i dykkebaggen allerede dagen før dykketuren. Baggen står på varmekablene på badet eller et annet varmt sted i huset ditt. Det ligger ikke gjennomfrosset i bilen i saltvannet fra forrige dykketur.

Dersom våtdrakten din har fått et belegg på innsiden som gjør at du nesten ikke trenger såpe for å ta den på er det på tide med en avfetning. Dette bør du gjøre minst en gang i året. Legg våtdrakten på vranga i badekaret eller i en stamp sammen med varmt vann og våtdraktsshampo eller luktfjerner. Du vil merke at drakten får en mye høyere friksjon på neoprenet på innsiden av drakten, noe som igjen gir bedre varmeisolering.

Når du legger ut på tur har du med rikelig med varmt vann iblandet en mild hudvennlig såpe eller smøremiddelet Slippy. Du har på deg varme klær slik at du holder på varmen helt til du skal ta på deg våtdrakten. Vi anbefaler å ha en 3mm neoprenesinglet som en del av utstyret du bruker om vinteren. Denne singleten kan du ta på deg hjemme før du drar, eventuelt inne i bilen der det er godt og varmt. Den er enklest å ta på når den er skylt innvendig med såpevann slik du gjør med våtdrakten. Du kan ta den på uten bruk av såpevann ved å vrenge den, ta armene og hodet gjennom singleten og vrenge den på. Nå er du godt beskyttet mot det kalde været når du klær av deg.

Vel fremme ved dykkestedet skifter du en plass der du står i le for eventuell vind. Du har det varme vannet klart. Øverst i dykkebaggen ligger sokkene og buksedelen til våtdrakten. Buksene og sokkene fylles med varmt vann og legges på bakken. Du kler av deg på underkroppen og smetter ned i den varme buksen. Det kan være lurt å ha med et sitteunderlag som du kan stå på for å holde varmen på beina. Dersom du har et stykke å gå til sjøen har du med deg plastklogger eller nedskjærte, utrangerte gummistøvler. De kutter du til slik at de fortsatt har litt skaft. Du kan og bruke noen store, hele sjøstøvler.

Det neste du drar opp fra baggen er overdelen til våtdrakten og hanskene. De fylles med varmt vann, du kler av deg på overkroppen, og i løpet av kort tid er også overdelen og hanskene kommet på. Resten av utstyret tar du med ned til sjøkanten. Belte, svømmeføtter, bøye og alt annet småstæsj gjøres klart og finner sin plass. For noen kan det være vanskelig å få masken tett med hanskene på. Om så, ta av den ene hansken, sett på masken og kjapt på igjen med hansken.

Dersom det er skikkelig kaldt og du har anledning, kan du ta på det utstyret hjemme. Bruk et setetrekk i neopren i bilen for å beskytte bilsetene. Ta gjerne på en gammel kjeledress for ekstra varmeisolering og for å hindre fordamping. Dersom du bruker båt er det svært viktig med en varmedress utenpå våtdrakten.

Tilbake ved vannkanten. Du går rolig ut i vannet slik at ikke noe kaldt vann smetter inn i våtdrakten. Du blir stående rett opp og ned i vannet slik at vanntrykket presser alle luftlommer fra drakten opp i hetten. Du slipper ut denne luften ved å lette på hettekanten. Glemmer du dette kan disse luftlommene fort bli fylt med kaldt sjøvann.

 

Når vinteren kommer er det viktig å holde seg i bevegelse.

 

Sånn. Nå er du i gang. Nå gjelder det å holde på varmen mens du er i vannet. Vær bevisst på å ikke ligge for mye i ro, men svøm og beveg deg før du begynner å fryse. Når en først begynner å bli kald blir du fort veldig kald. Svøm, lek og generer varme etter behov.

Helt til slutt. Tiss før du tar på drakten, og ikke tiss i drakten når du er i sjøen. Gå heller på land, gjør det som må gjøres og vend tilbake til havet.

Når turen er over finner du frem denne artikkelen på mobilen, låser skjermrotasjonen og snur mobilen opp ned og leser baklengs. God tur!

 

Det nødvendige utstyret for fridykking i den kalde årstiden

Sokker
Bruk 7mm sokker. Se til at de ikke har noen hull og at de ikke er for små. Det er viktig med god blodsirkulasjon, og en for stor sokk varmer bedre en en som er for liten. Hvis du har relativt romslige fotlommer kan du også bruke 9mm sokker. 

Drakt til helårsbruk
Du må ha en våtdrakt i Open-cell neoprene som er minst 7mm tykk og med et hettesnitt som dekker panne og hake. Drakten sitter tett og behagelig på hele kroppen. Ikke bruk semi dry-drakter med glidelås, disse slipper inn vann og blir for kalde i vinterhalvåret. 

Drakt til vinterbruk
Om du virkelig fryser eller har budsjett til å ha to drakter kan du gjerne ha en 9mm open-cell våtdrakt om vinteren. Den nye generasjonen 9mm-drakter er svært myke men bygger uansett litt mer enn helårsdraktene i 7mm.

Hansker eller votter
For mange er det godt nok med 5mm hansker hele året, men blir du kald på fingrene er 3-finger-votter i 7mm et godt alternativ. Det er svært viktig at du har god nok plass slik at blodsirkulasjonen blir god.

Svømmeføttene
Velg en fotlomme av en kvalitet som tåler kaldt vann uten å bli hard. Pass på at du har god plass i fotlommen, den skal føles litt for stor når du står med foten i fotlommen. Når du strekker ut foten låses foten fast i fotlommen. Mange svømmer rundt med for små fotlommer, noe som kan gi smerter og kalde føtter. På produktsidene til de ulike fridykkerfinnene finner du en video som viser hvordan finnen skal sitte for å passe deg.

Singlet
Bruk en 3mm singlet med open-cell neoprene under våtdrakten. Dette gir mye ekstra varme, og hindrer kaldt vann i å finne veien inn. For mange er denne i kombinasjon med en 7mm-drakt varmt nok sammenlignet med å kjøpe en 9mm-drakt.

 

Tilbake til bloggen