Havsvømming om vinteren del 2 - Akklimatisering og forståelse av kaldt vann

Havsvømming om vinteren del 2 - Akklimatisering og forståelse av kaldt vann

Skrevet av Chloe Rafferty, leder for Love SwimRun og STA Open Water Swimming Coach. Oversatt av Frivannsliv (vi tar forbehold om evt. feil).

Når du skal forberede kroppen på kaldt vann kan du ta kalde dusjer eller bad for å venne deg til følelsen av kuldesjokk. Den første dukkerten i kaldt vann vil være et fysisk og psykologisk sjokk, men når kroppen din er akklimatisert er denne responsen sløvet.


Den beste metoden for akklimatisering er å utsette deg selv for det ofte, minst en gang i uken, og gjerne mer, og gradvis forlenge tiden du oppholder deg i vannet (vær oppmerksom på de andre punktene i denne artikkelen). Ideelt sett er det best å starte svømmingen om sommeren når vanntemperaturen er varmere, og deretter fortsette å svømme gjennom høsten og deretter vinteren, men det betyr ikke at du ikke kan begynne i vinterhalvåret.

Forstå kuldesjokk

Når du kommer i kaldt vann vil kroppen din oppleve kuldesjokkrespons - det kalde vannet får blodårene i huden til å trekke seg sammen, noe som tvinger hjertet ditt til å jobbe hardere for å levere oksygen til de viktigste organene og musklene dine. Hjertefrekvensen øker og blodtrykket ditt går opp. Kuldesjokk kan forårsake hjerteinfarkt. Hvis du har en hjertesykdom (eller familiehistorie med hjertesykdommer) eller astma, søk råd fra fastlegen din før du begynner å svømme i kaldt vann.

Den plutselige avkjølingen av huden forårsaker også et ufrivillig gisp etter pusten. Pustehastigheten øker raskt, noe som bidrar til en følelse av panikk. Denne effekten kan vare i opptil 3 minutter. Prøv å slappe av og la kroppen akseptere kulden. Du vil puste kraftig inn, men prøv å konsentrere deg om å puste sakte ut. Den gode nyheten er at det er mulig å trene og bli vant til kuldesjokk-responsen ganske raskt. Etter å ha utført ca. 5 eller 6 to-tre minutters svømmeøkter hvor hele kroppen (men ikke hodet) er under vann, bør du kunne halvere kuldesjokk-responsen!

Våtdrakter fjerner ikke kuldesjokkresponsen helt da det kalde vannet raskt vil sive inn i drakten, men etter en kort stund slår fordelen av neoprenen inn, og vannlaget som er fanget mellom huden og våtdrakten varmes opp og isolerer mot kulden.

Hopp eller dykk aldri i kaldt vann. Gå ut i vannet gradvis, ta pause en eller to ganger for å la huden tilpasse seg temperaturen. Ikke gå ut på dypet før den første kuldesjokkresponsen har passert. Når du vasser ut kan du sprute vann på overkroppen og ansiktet for å starte tilvenningen. Når du er uti til skuldrene, dypp ansiktet i vannet noen ganger før du begynner å svømme ordentlig. Når du har begynt å svømme, prøv å fortsette å bevege deg og konsentrer deg om å holde pusten jevn.

Hvordan fysiologi påvirker din evne til å svømme i kaldt vann
Kroppsformen og størrelsen din vil ha en effekt på hvordan du takler kaldt vann. Fettet på kroppen vår, spesielt underhudsfettet, gir isolasjon, så jo mer du har, jo mer isolert blir du! Forholdet mellom vekt og kroppsoverflate er også viktig, så hvis du er lav og tung (har mye fett), vil du sannsynligvis takle svømming i kaldt vann bedre fordi du har en høy kroppsmasse i forhold til kroppens overflateareal. Høyere, slankere mennesker mister varme raskere da de har et stort overflateareal og ikke så mye naturlig isolasjon.

Vil du vite mer om hvordan du kan tilvenne deg kulden ved kalde vinterdykk? Det  kan du lese om i denne artikkelen, skrevet av Bryan Mineo, grunnlegger av One With The Ocean. 

 

Tilbake til bloggen