Hvorfor er fridykkere så glad i høsten?

Hvorfor er fridykkere så glad i høsten?

Av Simen Wilberg

 

Det er den tiden av året igjen. Det blir kjøligere i luften. Mørket tar gradvis over for lange lyse dager. Spesielt for dem som bor under tunge regnværsskyer langs kysten. Det er likevel store glis å se på fridykkerne. Det er nå det skjer, sier de. Men hva ligger egentlig bak denne begeistringen for ruskevær og det de fleste assosierer med innetid og Netflix? Vel, vi skal prøve å gi noen svar på nettopp det.

 

Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

VÆR OG VIND PÅ LAND, MEN VARMT OG GODT I VANN!

Det ser kanskje surt og kaldt ut, men for oss fridykkere er det egentlig først nå det blir ordentlig deilig å være i sjøen. Vanntemperaturer fra 10 til 15 grader er helt optimale for de 7mm tykke fridykkerdraktene, nå kan vi være i vannet i timesvis uten å bli hverken for kald eller for varm. Kanskje er dette en av de fineste tingene med fridykking. Vår toppsesong konkurrerer ikke med sol og finvær, og høstværet er ingen hindring. Kanskje heller det motsatte. Vi kan kose oss som mest selv når de fleste sitter inne og venter på bedre tider. En god venn av meg sa en gang at livet kan være bra om en bare kommer seg ut av komfortsonen. Jeg tror det ligger mye sannhet i det. Å tre ut i naturens vær, vind og vann får deg til å føle deg levende. Skikkelig levende. Hva er vel ikke deiligere enn å sitte sliten og god i fjæresteinene etter en tur i sjøen med godt selskap? Netflix kan ta seg en bolle.

 

Foto: Frivannsliv

 

SIKT OG FARGER

Greit, så temperaturen er perfekt i vannet, og du kan ha det gøy selv når været ikke er spesielt bra. Men det stopper ikke der. I takt med at sommersolen trekker seg unna klarner vannet opp. Oppblomstringen av alger og plankton er forbi, og sikten bedres dramatisk. Nå kan en forvente mellom 10 og 15 meter sikt! Det er klart at opplevelsene blir større og sterkere når havet åpner seg opp i all sin skjønnhet! Det er også de samme flotte høstfargene som kommer frem i sjøen på denne årstiden.

 

Photo: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

HAVET INVITERER TIL FEST!

Ok. Fin temperatur, god sikt og flotte farger. Hva mer? Liv! Det er nå det blir liv! De store palestimene trekker seg mot grunnere vann for et siste festmåltid før vinteren setter inn. I store stimer vandrer de langs svabergene på jakt etter mat. Når småfisken trekker mot grunnere vann følger storfisken etter. Spesielt torsk og lyr. Det er alltid om høsten de beste fangstene kommer inn. Nå handler det like mye om å være på rett sted ofte nok, som å være en dyktig UV-jeger. Plustelig står drømmefisken på 5 meters dyp rett under deg.

I det klare vannet er det også sesong for å plukke kamskjell. Nå kan du se de fra oveflaten, og dette er jo litt av en delikatesse! En ekstra kjekk ting med å plukke kamskjell er at du fort kan finne en fin breiflabb som hviler på sandbunnen. Den liker seg godt på grunt vann i nærheten av fiskerike områder nå om høsten. Kamskjell til forrett og breiflabb til hovedrett?

 

Foto: Frivannsliv

 

VELKOMMEN TIL KRABBEFEST!

Høst er krabbetid og nå er de fulle av mat. Om du plukker de på sandbunnen om dagen eller snorkler med en enkel håndlykt i mørket, er dette tiden for å invitere på krabbefest!

 

Foto: Ruben Soltvedt #rubensoltvedt

 

TA BARNA MED I SJØEN

Med tykke våtdrakter vil barna fremdeles ha glede av snorkling og fridykking utover høsten. Med klare ettermiddager hvor høstfargene speiler seg i sjøoverflaten, er dette familietid man kan leve på når vinteren kommer. Ta med stormkjøkkenet og nyt ferske kamskjell hvis du dykker i områder disse finnes, eller ta med gode gamledagse grillpølser ;-)

 

Foto: Frivannsliv

 

VIL DU LESE MER? HER ER ARTIKLER TIL INSPIRASJON OG NYTTE

 

LYSING ETTER KRABBE UNDER FRIDYKKING

Høsten er her og krabbene fylles med mat! Her kommer en liten blogg om erfaringer rundt snorkling og fridykking etter krabbe etter mørkets frembrudd.

Les artikkel

 

NATTDYKK I ALVERSTRAUMEN

Endelig var vi kommet til julens høydepunkt, det obligatoriske nattdykket! En herlig pause fra mat, kaker og mer mat. Planen var klar. Alverstraumen mellom Lindås og Radøy skulle utforskesetter mørkets frembrudd.

Les artikkel

 

UTSTYR TIL UNDERVANNSJAKT

Ungdom? Nybegynner? Viderekommen? Her er vår guide til hvilket utstyr som kan passe til deg, samt linker til interessante og nyttige artikler om undervannsjakt.

Les artikkel

 

LYKTER TIL NATTDYKKING

Hvilken lykt passer ditt bruk? Les vår lykteguide for fridykkere, undervannsjegere og dykkere

Les artikkel

 

LOVVERK OM UNDERVANNSJAKT, BRUK AV HARPUN OG TRYKKLUFTSHARPUN

På denne siden gir vi deg en oversikt over hvilke arter det er lov å drive undervannsjakt med harpun, samt generelle lover for bruk og oppbevaring av harpun i Norge.

Les artikkel

 

Tilbake til bloggen