Slik utligner du trykk i øret ved fridykking og dykking

Slik utligner du trykk i ørene ved fridykking og dykking

Foto: Aleksander Nordahl, ettpust.com

Når man dykker utsettes man for et økende trykk. Det bygger seg opp et lufttrykk i øregangen og masken, og dette må det kompenseres for. Mange opplever at det er vondt i ørene når man dykker, og at det kan være vanskelig å få til utligning av ørene. I denne artikkelen går vi igjennom noe av det grunnleggende.

Er det vanskelig å utligne trykk i ørene?
Trening gjør mester, og det kan man for de fleste si om utligning også, men hvis de første dykkene blir vanskelige å gjennomføre fordi man ikke klarer å utligne, kan man få en litt dårlig start.

- En typisk "feil" er å starte for sent med utligningen. Begynn i det du starter neddykket, før hodet rekker å komme under vann.
- Snufs litt saltvann inn i nesen og snyt det ut igjen noen ganger før du starter å dykke. Da får du rensket litt opp.
- Er du forkjølt? Ikke dykk. 

Utligningsmetoder
Der er flere annerkjente metoder for utligning. De to mest vanlige er "Valsalva-utligning" og "Frenzel-utligning".

Valsalva-utligning er en av de mest brukte metodene for dykking. Den utføres ved at man holder seg for nesen samtidig som man blåser luft ut nesen, da dytter du luft opp i mellomøret og motvirker trykket  fra utsiden. Det mange gjør feil med denne metoden er å begynne for sent med utligningen. Før neddykket ligger man rolig i overflaten helt til pusten er rolig og man føler seg klar. I det man skal til å "knekke ned" starter man utligningen slik at den oppstår før hodet er under vann. Valsalva-utligning er basert på en metode utviklet av den Italienske fysiologen Antonio Maria Valsalva (1666-1723)

Frenzel-utligning er den mest effektive utligningsmetoden for fridykking, og er essensiell når man dykker dypere enn 15m. Her bruker man ikke pusten for å utligne, men skaper et overtrykk i mellomøret ved å holde for nesen, lukke strupelokket og prøve å uttale en konsonant. Tungens bevegelser vil skape et lufttrykk i munnen som igjen utligner mellomøret. Metoden er oppkalt etter Dr. Hermann Frenzel (1895-1967) som brukte den i forbindelse med trening av tyske bombeflypiloter.

Utligne trykk i masken
Ved neddykk puster man litt luft ut nesen og inn i masken. Da unngår man at masken "dras" inn mot ansiktet og skaper "maskeskvis".

 

Slik utligner du trykk i øret ved fridykking og dykking

 

Tette bihuler
Forkjølelse eller pollenallergi kan skape tette bihuler. Mellom de luftfylte bihulene i pannebeinet har du noen relativt trange luftkanaler. Veggene i disse luftkanalene har en slimhinne som har en lei tendens til å svulme opp og produsere slim når du er fokjølet. Vanligvis foregår utligningen av disse hulrommene uten at du legger merke til det. Når luftkanalene blir tette derimot vil du kjenne det fort! Ikke dykk når du har tette bihuler.

 

Hvis du ønsker utdypende informasjon om utligning av trykk i ørene, hva som påvirker dette og metoder for å trene på utligning, anbefaler vi deg å kjøpe boken Fridykking for alle. Dette er en bok skrevet av erfarne fagpersoner innen fridykking og apnea, undervannsfoto, utstyrsutvikling, psykologi, matteknologi, marinbiologi og andre relevante emner. Den er full av både fagstoff og inspirasjon, og uansett om du er interessert i snorkling, fridykking og apnea, matsanking eller marinbiologi, finner du noe for deg.

 

Frivannslivs instruktører viser stolt frem den nye boken Fridykking for alle

 

 

Tilbake til bloggen