Enkel retur
Rask levering
Til kassen
Totalt: 0
Meny

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter

Vi anbefaler

Til kassen
Total: 0,-

Undervannsjegeren Matti Pykko

 Av Simen Wilberg

 
Matti Pykko 39 år og en lidenskapelig fridykker og undervannsjeger fra Uusikaupunki, Finland. Matti reiser mye for å dyrke sin begeistring for havet og livet under havoverflaten. Matti har deltatt i de fleste mesterskap verden rundt, og er en kjent figur i det internasjonale fridykkermiljøet med sin ekstreme karisma og energi. 
 
 
 
Fortell oss litt om deg selv Matti?
Erfaren, ærlig og gal. Det summerer meg fint opp.
 
Hvordan oppdaget du din lidenskap for fridykking og undervannsjakt?
Jeg har alltid vært interessert i fisking på et generelt nivå. Jeg brukte hele min barndom til å fikle med kroker og snører for å fange fisk. En dag satte jeg en dykkermaske i ansiktet og hoppet i vannet. Siden har jeg ikke sett meg tilbake, jeg var hektet. 
 
Har du et spesielt minne du vil dele med oss?
Ja. Jeg startet med fridykking når jeg var 23 år gammel. Den første gangen jeg skulle prøve meg på litt større dyp, var på Cuba sammen  med mentoren min Jukka Rapo. Vi hadde ikke med oss harpuner ettersom vi kun øvde på å fridykke. Vi var på den Karibiske siden av Cuba. Vi hadde holdt på i tre dager, da jeg nådde 20 meters dyp. Det var en fantastisk følelse. Jeg husker enda at jeg kikket på dykkeklokken min og oppdaget hvor dypt jeg var. Jeg fikk en lykkefølelse i kroppen der jeg lå på bunnen. Mens jeg lå på bunnen oppdaget jeg en enorm fisk som stirret meg rett i øynene med enorme grønne lysende øyne. Alt jeg tenkte var "this is fucking amazing". Jeg svømte opp til overflaten full av adrenalin  og lykke.   
 
Fortell oss litt om utstyret du har brukt gjennom din tid som undervannsjeger?
Til å begynne med brukte jeg alt jeg kom over. Gamle drakter fra 60-tallet og en gammel ankerkjetting som blybelte. Det var llitt texas på nittitallet. Sporten var ung, og utstyret har gjennomgått noen fantastiske revolusjoner siden den gang. Heldigvis. Nå bruker jeg Polo Sub drakter og Commache harpun. Jeg har alltid holdt meg til den samme harpunmodellen, slik at jeg og harpunen er ett. Jeg har jaktet med den samme modellen i 12 år nå, og har fortsatt 10 ubrukte harpuner liggende klare.
 
 
 
Hva betyr undervannsjakten for deg, og hvordan påvirker den livskvaliteten din? 
Vi som lever her i nord har et naturlig bånd til naturen og livet i villmarken. Det ligger i blodet vårt. Alle de gamle tradisjonene og religionene er sterkt knyttet opp til naturen. Det er derfor jeg mener undervannsjakt er den beste sporten en kan bedrive. Du tilbringer mye tid i det ville havet, og du lærer å respektere og beundre alt det havet kan gi. Undervannsjakten gir deg en styrke til å si NEI til amerikanske levemåten. Desverre ser vi ikke nok rekruttering blandt unge til sporten, noe som forundrer meg. De velger heller å sitte inne for å spille playstation. Jeg har alltid sagt at etter å ha prøvd undervannsjakt, spesiellt om natten, så vil du aldri mer ha bruk for dataspill. Undervannsjakten er så mye bedre! 
 
Når jeg ser rundt meg på andre fridykkere og undervannsjegere, så ser jeg mange personer som fremstår som litt rare og annerledes. Akkuratt som meg selv. Jeg er 100% sikker på at denne sporten har en veldig god innvirkning på mentaliteten til et menneske. Jeg vet det av egne erfaringer. Men ser du stort på livet så er det bare en sport, familien er det viktigste i mitt liv.
 
Vi har sett videoene dine på youtube, og de er jo fra hele verden. Reiser du mye? Hvorfor?
Vel, jeg har sluttet å dra til de sprø plassene i verden. Forhåpentligvis blir jeg far i nærmeste framtid, så nå er det slutt på å ta de idiotiske sjangsene jeg har tatt tidligere i livet. Når du reiser til steder som Eritrea og Papa New Guinea og øyer som ligger milesvis fra kysten så er det alltid risiko involvert. Da tenker jeg ikke på haier, men på infeksjoner eller fysiske skader. Der er det ingen som kan hjelpe deg. Når det er sagt så anbefaler jeg alle unge til å reise rundt i verden for å jakte med lokale undervannsjegere. Da er det viktig å alltid lytte til deres erfaringer og råd. Min beste opplevelse hadde jeg i utenfor noen øyer langt ute i havet utenfor Papa New Guinea. Jeg hadde harpunert noen store tunfisk, og når vi kom tilbake til kysten jublet de innfødte idet vi nærmet oss. De var overlykkelige over at vi hadde fanget mat. Dersom noen planlegger turer ut i verden kan jeg absolutt bidra! (Se videoer nederst på siden).
 
 
 
Fortell oss om din favorittdestinasjon?
NORGE er best i verden. Området fra Bergen til Varangen er fortryllende. Det er derfor jeg alltid gjør mitt beste for å promotere arrangører og miljøet i de nordiske landene. Jeg er og fortsatt positivt forvirret etter å ha sett hvor gode forhold det var Store beltet i Danmark. Det er en av mine topp tre, men du må virkelig vite hvor du skal. Også Papua New Guinea. Det er virkelig et sted å besøke, men du må vite hvor du skal.
 
 
 
Hva er det neste store for deg? 
Det er uten tvil Euro-African mesterskapet som er i Helsinki 29. og 30. Juni 2013. Etter det kommer Nordic Spearfishing Event på Hitra i Norge 13. og 14. September 2013. PÅ Hitra ønsker vi alle undervannsjegere fra hele Norden velkommen. Alle de beste undervannsjegerene fra konkurransemiljøet kommer for å dele sine erfaringer og råd. Jeg setter virkelig pris på at vi alle møtes årlig for å utveksle erfaringer og bygge sporten videre sammen. OM noen har spørsmål, eller vil være med kan de bare kontakte meg på mattispearfish@hotmail.com
 
Vil du dele litt av din erfaring med andre firdykkere?
Dersom en ønsker å bli en god fridykker er det viktig å jobbe mentalt. Jeg tror det er viktig å fokusere på å glemme at du holder pusten, ikke ligge å kjenne for godt etter. Jeg vil og bruke anledningen til å fortelle alle dere i Norge hvor godt dere har det. Den norske kysten er best i verden. Ikke bare for selve jakten men og for maten. Rå Sei og Kamskjell er det beste du kan servere her i verden. Det samme med Lyr- og Torskeretter. Fisk som lever i kaldt næringsrikt vann gir den beste sushien, ingen tvil. Jeg har prøvd det meste. 
 
Takk for Praten Matti, og lykke til i de kommende mesterkapene!
 
Vil du ha kontakt med Matti: mattispearfish@hotmail.com
 
 
 
 
 
Produktet du valgte er lagt i handlekurven