Utstyr til undervannsjakt

Utstyr til undervannsjakt

Ungdom? Nybegynner? Viderekommen? Her er vår guide til hvilket utstyr som kan passe til deg, samt linker til interessante og nyttige artikler om undervannsjakt.

 

 

Ungdom

Å jakte etter fisk er en kjekk hobby for ungdommer. Her vil en slynge eller litt kortere harpun være godt egnet, også en dykkekniv kan brukes som fangstredskap. NB: Personer under 16 år bør kun bruke harpun under oppsyn av voksne og etter god opplæring og vurdering av foresatt. Dersom du vil lese mer om lovverk for kjøp og bruk av harpuner kan du lese denne artikkelen.

 

Slynge

En slynge er et enkelt redskap som gis kraft ved at man spenner opp strikken, holder den på plass med tommelen og deretter slipper når man har siktet seg inn på byttet. Den er lettbetjent og man tilpasser lengden etter hvilken fisk man ønsker å ta. Rekkevidden på en slynge er avstanden fra bakstykket på slyngen og frem til tommelen når strikken er spent opp. Se vårt sortiment her.

 

 

Harpun

En strikkharpun lades ved at et eller to harpunstrikk spennes opp og hektes bak på pilen. Her velger man lengde ut i fra egen kroppstørrelse og styrke, eller ut i fra hvilke fiskesorter man er ute etter. Vi anbefaler å starte med en relativt kort harpun, lengder på 40-60 cm fungerer utelukkende til bunnfisk, ønsker man å jakte på torsk, lyr etc. er 75 en god lengde. Ungdommer som er utvokst kan vurdere en 90-harpun.

 

Åpnet eller lukket harpunhode?

Harpuner finnes med både lukket og åpent harpunhode. At harpunhodet er lukket betyr at der er en liten bøyle helt foran på røret som man stikker pilen inn igjennom når man trer harpunen. Er hodet åpent så holdes pilen på plass ved at harpunlinen legges over pilen når man trer harpunen. En populær inngangsmodell med lukket harpunhode er SALVIMAR WILD PRO. En bestselger blant inngangsmodellene med åpent harpunhode er FRIVANNSLIV® PREDATOR.

Se hele harpunsortimentet her.

 

 

Kniv

En kniv kan brukes til bløgging av fisk, åpning av kamskjell, jakt på bunnfisk og med tanke på sikkerhet. For det meste kommer man langt med de minste modellene, en bestselger her er FRIVANNSLIV® RAZOR. Hvis kniven også skal være et fangstredskap må man opp i lengre modeller, f. eks. FRIVANNSLIV® / MAC SNEAKY BLADE TORPEDO

Jaktkniver har spiss tupp og et blad med en serratert- og en glatt side. En bladlengde fra rundt 11 cm er lurt hvis man ønsker å jakte med den, men til bløgging etc kommer man langt med de mindre knivene. Bladet bør ikke være for tykt eller bredt, og den bør ha et håndtak som gir godt grep med tykke hansker.

Se hele knivsortimentet her.

 

 

  

Nybegynner

Både slynge, harpun og kniv er gode jaktredskaper. Til fridykking kan det lønne seg å ikke gå for de korteste harpunene eller slyngene, men hvis du dykker anbefaler vi kortere harpuner og slynger. Dette er fordi lengre harpuner og slynger kan komme i veien med fullt dykkeustyr.

Velger du en 90-harpun kan denne brukes til det aller meste, kortere harpuner fungerer utmerket til bunnfisk. Først med en lengde på 75cm er det tilstrekkelig for å ta svømmende fisk hvis man kommer nærme nok. For fridykkere anbefaler vi 90 cm, for luftdykkere 75 cm. Dette er selvsagt ingen fasit.

 

 

Slynge

Som nevnt tidligere i artikkelen er slynge et enkelt redskap som gis kraft ved at man spenner opp strikken, holder den på plass med tommelen og deretter slipper når man har siktet seg inn på byttet. Den er lettbetjent og man tilpasser lengden etter hvilken fisk man ønsker å ta. Rekkevidden på en slynge er avstanden fra bakstykket på slyngen og frem til tommelen når strikken er spent opp. En populær modell er JBLs todelte slynge på 172cm. Se video med en presentasjon av slynger under "ungdom" lenger oppe i denne artikkelen. 

Se hele slynge-sortimentet her.

 

Harpun

En strikkharpun lades ved at et eller to harpunstrikk spennes opp og hektes bak på pilen. Her velger man lengde ut i fra egen kroppstørrelse og styrke, eller ut i fra hvilke fiskesorter man er ute etter. Vi anbefaler på generell basis å kjøpe en 90-harpun, for disse kan brukes til "alt". Da har man god nok rekkevidde til å ta svømmende fisk på et par meters avstand (unntaket er når man skal over på stor kveite etc.) Nybegynnere bør velge "vanlige" strikkharpuner (ikke rollerharpuner eller trykkluftharpuner), det er fordi de er lettbetjente og som regel enkle å skaffe reservedeler til. FRIVANNSLIV® PREDATOR er en populær inngangsmodell, ønsker man å legge litt mer penger i harpunen anbefaler vi f. eks. FRIVANNSLIV® SENIOR.

De fleste harpunrør er laget i aluminium, og det er først når man kommer opp i de dyrere modellene at de lages i andre materialer som carbon og tre. Hensikten med disse materialene er å få stivere rør, noe som er nyttig når harpunene blir lengre og de blir utsatt for større belastning ved oppspenning.

Se video om hvordan man betjener harpunen under "ungdom" lenger oppe i denne artikkelen.

Se hele harpunsortimentet her.

 

 

 

 

Viderekommen

Her presenter vi utstyret for deg som vil oppgradere til det beste, eller ruste opp for fangst etter stor fisk som f. eks. kveite.

 

Harpun

Når man har jaktet en stund og ladeteknikken sitter, kan man trygt gå over på de kraftigere modellene. Den gamle harpunen kan være fin i backup eller for dager med dårlig sikt, da kan en lang harpun være en ulempe. 90 er en lengde vi regner som allround, men når du nå skal fornye utstyret er 105 en lengde mange velger, og du kan også velge harpunrør i carbon eller tre, siden lengre harpuner utsettes for en større belastning ved oppspenning.

 

Hvem velger de lengste harpunene?

Alt etter hvem du spør vil du kunne få ulike meninger om hva som er best å jakte med. Hvis man er stor i kroppen kan det være enklere å spenne opp en lang harpun sammenlignet med mennesker som er mindre i kroppen, og det er ingen tvil om at kraften og rekkevidden til harpunen øker med lengden. Men en viktig faktor er teknikk, og dermed trenger man ikke å være over gjennomsnittet høy eller sterk for å spenne opp den lengste harpunen. Dess lengre harpunen blir dess mer motstand får den i vannet, og på dager med dårlig sikt er det mer hensiktsmessig med en kortere harpun. En svært populær harpunmodell er FRIVANNSLIV® TACTICAL CARBON PREMIUM. Ønsker du en lekker treharpun er  JBL Euro Woody en klassiker.

 

Roller-harpuner

For deg som er interressert i et teknisk oppsett med god kraft, smidige skudd og mindre rekyl er dette et godt alternativ. Med litt trening er de også lettere å lade enn vanlige strikkharpuner. Det spesielle med disse er at strikkene dras over på motsatt side av harpunen, det vil si at strikkene blir liggende på begge sidene av harpunrøret, og dermed blir bevegelsen i harpunrøret mindre ved skudd. Et eksempel på en god rollerharpun er SALVIMAR TOMAHAWK

Se hele harpunsortimentet her.

 

 

Slynge

Slynge er et letthåndtert og smidig jaktredskap. Alt etter rekkevidden kan man ta mange typer fisk, og den er ypperlig på nattdykk etter torsk. Rekkevidden på en slynge er avstanden fra bakstykket på slyngen og frem til der strikken er spent opp. En av "luksus-utgavene" er JBL SHAKA 7' CARBON, en lang slynge i suveren kvalitet. Denne kan vel og merke bli litt i lengste laget for tradisjonell dykking.

Se hele slynge-sortimentet her.

  

 

Annet utstyr

 

Bøye eller flåte

Hvis du allerede fridykker har du sannsynligvis en fridykkerbøye. Det trengs ikke mer enn det når du skal jakte, for det viktigste er en ordentlig linerigg (se under). Men hvis du er på jakt etter det grommeste utstyret er det en dykkeflåte som er å foretrekke. Her kan du oppbevare litt utstyr, og den har festeanordning for harpun eller slynge. Den kan også brukes til å hvile på mens du svømmer over lengre distanser. Bestselgeren er FRIVANNSLIV® SPEARFISHER, mens FRIVANNSLIV® FRIDYKKERBØYE M/REFLEKS OG STORT FLAGG er et godt valg hvis du ønsker en skikkelig solid og synlig fridykkerbøye. Hvis du skal fridykke for første gang kommer man langt med rimeligere alternativer, f. eks. FRIVANNSLIV® FRIDYKKERBØYE BASIC

 

Fangstline-rigg

Det beste lineoppsettet som kobler deg og bøyen/flåten sammen er en fridykkerline-rigg med fangst- og fridykkerline, beltekrok og endestykke til harpun. Dette er et smart oppsett som også sikrer harpunen og fangsten. I videoen under ser du hvordan lineriggen brukes.

 

Fangstnett

Sank skjell og tang, ha med deg en drikkeflaske, et fangstnett er allsidig og kjekt å ha med. Dette kan du ha hengende under bøyen. 

 

 

 

 

Nyttige artikler om undervannsjakt

 

Oppdag undervannsjakt

De siste årene har stadig flere oppdaget gleden ved fridykking og undervannsjakt i Norge. Det er er for mange et kjærkomment avbrekk fra hverdagen som byr på intense naturopplevelser. Og hva er vel bedre enn å kombinere dette med kortreiste delikatesser du selv høster fra havet.

Les mer

 

Hvordan lade og tre opp en harpun

Les mer

 

Jaktteknikk

Det er ulikt hvor man leter opp de ulike fiskene, men felles for all undervannsjakt er at man skal komme seg så nært som mulig for et godt skudd som sikrer fangsten, og unngå skadeskyting.

Les mer

 

Lovverk om undervannsjakt, bruk av harpun og trykkluftsharpun

I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over hvilke arter det er lov å drive undervannsjakt med harpun, samt generelle lover for bruk og oppbevaring av harpun i Norge.

Les mer

 

Vedlikehold av dykkerkniver

Les mer

 

Se alle bloggartiklene her

 

 

Inspirasjon

 

Hunting Together - A freediving and spearfishing adventure in Norway

 

Saltstraumen - undervannsjegerens paradis

Tilbake til bloggen