5 grunner til å begynne med fridykking

5 grunner til å begynne med fridykking

Av: Ida Strand

  

 

1. Opplev en verden under vann

Fridykking gir mulighet til å utforske en verden under vann.

Du får oppleve flora og fauna som er annerledes enn den du ser på land. Både store og små kan bli kjent med nye arter og la seg fascinere av livet i havet. Den fargerike blåstålen, ulike arter av sjøstjerner, kråkeboller og krabber. Torsk og flyndre, sjøanemoner og tang. Godt beskyttet av drakten kan du komme tett på naturen under vann.


_________________________

KOM I GANG - UTSTYR OG KURS

Vil du begynne med fridykking? Bestill en utstyrspakke, og meld deg på et gratis webinar.

 


_________________________


2. Rekreasjon, spenning, helse

Når du fridykker bruker du hele kroppen. Du svømmer til plasser du vil se, du lar deg synke. Du bruker sansene. De som jakter opplever spenningen når en stor fisk kommer inn i synsfeltet og nærmer seg harpunens rekkevidde. Gleden når fangsten kan dras inn. Uten harpun er det spennende bare å observere alt livet. Kanskje fylle fangstnettet med spiselige skjell, krabber og næringsrik tang. Man kan sanke eller bare nyte. Suge til seg inntrykkene og kjenne gleden ved et avbrekk fra stress og kav. Nyte stillheten, lyset, naturen under vann.


 

Foto: Michael Byø

 

 

3. Ut året rundt

Som på land endrer livet under vann seg med årstidene, og derfor er det spennende å dykke året rundt. Mens tareskogen er større og fiskene flere om sommeren, får man klarere vann og bedre sikt utover høst og vinter. Høsten er ofte en fin tid for dem som driver med undervannsjakt. Da har fisken fortsatt ikke trukket seg til dypere vann, og det er klar og god sikt. En regnværsdag på land kan være en nydelig dag for fridykking. Med enkelt, men godt utstyr kan man dykke året rundt. Fridykkerdraktene har en open-cell-overflate på innsiden som, i motsetning til vannsportdrakter, gjør at drakten ikke slipper inn vann. Det er dette som gjør at du kan være timesvis i vannet og dykke hele året rundt uten å fryse.



Foto: Aleksander Nordahl @freedivingnorway

7 mm er den vanligste tykkelsen på våtdrakter for norske farvann. Da er drakten normalt ikke for varm om sommeren, og man kan supplere med en singlet om man trenger det om vinteren. Frivannsliv selger også drakter i 9 mm for de som skal dykke mye om vinteren og våtdrakter på 5 mm. Som spesialist på fridykking har vi alt utstyret du trenger.


4. Felleskap

Med vennegjengen, en kamerat eller venninne, som par eller familie. Det er mye godt fellesskap rundt dykking. Noen planlegger turen, områder man vil oppleve, steder man forventer å finne ulike typer fisk eller skjell, der det er strøm eller sandbunn. Kanskje drar man på dykketurer, leier en hytte og koser seg sammen om kveldene, med dagens fangst på grillen eller i stekeovnen.

Noen tar med barna eller en venn til nærmeste strand eller kai en ettermiddag etter jobb og ser hva man finner. Leter etter skatter, oppdager rare ting, dyr man ikke visste fantes. Om sommeren kan man nyte lange dager i vannkanten.

Dykking har en tendens til å bringe folk sammen. Inviter med en venn eller meld deg inn i en fridykkerklubb hvis du ønsker flere å dykke med.







5. Lær noe nytt - opplev mestring

Det er godt å utfordre seg selv i blant. I fridykking handler det om deg og omgivelsene, pusten, pulsen og sansene. Alle begynner på sitt nivå. Du holder pusten så lenge du vil og gradvis blir det lettere. Små dykk ned kan bli til lengre turer etterhvert som du føler deg trygg. Det er ingen oksygentank å passe på, du dykker med den luften du har i lungene, og går opp når du vil, noe som også minsker risiko for ulykker og skader. Du trenger heller ikke å dykke langt ned for å oppleve mye. I Norge er det et rikt liv rett under havoverflaten. Det tar heller ikke lang tid før du kjenner den kriblende følelsen når du plutselig svever vektløs over tareskogen.

 

Foto: Aleksander Nordahl @freedivingnorway

 

Kom i gang - utstyr og kurs

Vil du begynne med fridykking? Bestill en utstyrspakke, og meld deg på et gratis webinar.

Utstyret i en utstyrspakke består av:
Drakt med hette - open cell-innside
Hansker og sokker
Snorkel og dykkemaske
Svømmeføtter
Blybelte og bly
Fridykkerline og fridykkerbøye

Er du usikker på hvilken utstyrspakke som er rett for deg? Les denne bloggen

I denne videoen presenterer vi utstyret som er i vår mest solgte fridykkerpakke:




For de som er interessert anbefaler vi også lærerike videoer på vår YouTube-kanal.

Vil du høre med om fridykking fra en av våre eksperter? Sjekk ut vår podcast Saltvann (Hør på Apple Podcasts / Spotify), eller Just Add Water (hør på Apple Podcasts / Spotify)

Vårt boktips:
Havets jegere - en bok om fridykking og undervannsjakt 
og den nye flotte fridykkingsboken Fridykking for alle.
Tilbake til bloggen