Undervannsjakt - er det noe for meg?

Undervannsjakt - er det noe for meg?

Synes du undervannsjakt ser spennende ut men aner ikke hvor du skal begynne? Lurer du på om du er sprek og sterk nok, eller er jungelen av utstyr forvirrende?

I denne artikkelen svarer vi på de helt grunnleggende spørsmålene og anbefaler artikler hvor du kan lære mer om utstyr og undervannsjakt.

Linker til relevante blogger ligger nederst i artikkelen.

 

Ung gutt i sjøoverflaten med fisk som er fanget med harpun

 Foto: Schibsted Partnerstudio

 

1. Må jeg være "sprek"?

Nei. Fridykking og undervannsjakt passer de fleste så lenge man ikke har vannskrekk. Dårlig form eller høy vekt er ikke et hinder, sjøen er der for alle og det viktige er å finne det utstyret som passer for deg. Teknikk kommer med trening.

 

2. Må jeg være god til å fridykke før jeg kan begynne med undervannsjakt?

Tja.. det er en stor fordel å bli trygg i sjøen og vant til det vanlige fridykkerutstyret før du jakter. Å håndtere en harpun er ikke vanskelig, men er du helt ny kan det være nok å trene på neddykk, finne roen i vannet, øve på blybeltedropp og så videre. 

Du sparer penger ved å kjøpe en utstyrspakke med jaktutstyr, og velger du det så la harpunen ligge til du har fått teken på fridykkingen. 

 

3. Jeg er ikke veldig sterk, vil jeg klare å lade harpunen?

Ja det vil du, hvis du velger en harpun som er passelig for deg. Det viktigste er riktig teknikk, ikke store muskler, men hvis du ikke er så høy, velger du ikke den lengste harpunen, armene må rekke frem til strikkene for at du skal få de spent opp.

Hvis du vil ha en harpun som er lang nok til at du ikke må bytte den ut med det første (den må ha en viss lengde hvis du skal ta svømmende fisk fra litt avstand), men sliter med ladingen til tross for at du følger rådene, kjøp noen litt lengre strikk og bruk disse frem til du får øvd inn teknikken.

 

4. Kan jeg skade meg når jeg bruker harpunen?

Det er lite sannsynlig hvis du følger anbefalte sikkerhetsregler og holder den i stand ved å skylle den i ferskvann etter dykkene og bytte ut slitedeler (f. eks. strikk og rykkdemper) etter hvert som det blir behov for det. 

Lad aldri harpunen på land og for all del ikke skyt ut i luften. Harpunen lades når du ligger i vannet. De fleste harpuner har en avtrekkerbeskytter (sikring). Bruk denne når du ikke aktivt jakter, for eksempel under transportetapper mellom jaktstedene. Ha gode avtaler med den eller de du dykker med slik at dere ungår å dykke ned samtidig på den samme plassen med ladd harpun. Å dykke annenhver gang er en fin rytme når en dykker tett på hverandre.

Strikkharpuner som de aller fleste bruker, er pr definisjon et jaktredskap. Trykkluftharpuner er definert som våpen og må behandles deretter, men dette er ikke en type harpun vi omtaler i denne artikkelen.

 

Undervannsjeger holder opp en fisk

 Photo: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

5. Men hva er egentlig forskjellen på alle disse harpunene?

Først og fremst lengden og hva de er laget av. Harpunrøret kan lages av aluminium (de rimeligste modellene), tre eller carbon (de dyre harpunene). Tre og carbon trengs først når harpunen blir lang fordi de er mer stabile, men har du et romslig budsjett er det ingen ting i veien for å kjøpe en kortere carbonharpun. De fleste klarer seg lenge med en aluminiumsharpun.

Pilen er litt tynnere på de korteste modellene enn på de lengre harpunene. I tillegg er enkelte deler laget av plast på de rimelige harpunene og metall på de dyre harpunene.

 

6. OK. Men hva annet enn harpun må jeg ha?

God fridykkerline, beltekrok, endestykke til harpun og en kniv. Dette er et oppsett som er helt optimalt. I denne videoen ser du hvordan dette virker.

Alle knivene vi selger (under undervannsjakt i hovedmenyen) kan brukes til å avlive fisk med. Hvis du vil fange bunnfisk med kniv må du ha en av de største knivene, f. eks. Sneaky Blade eller Aqauatys 2.

 

Undervannsjegere som er klar til å jakte med harpun

Photo: Aleksander Nordahl, ettpust.com

 

7. Da trenger jeg utstyr. Hva anbefaler dere for meg som ikke har jaktet før?

Mangler du alt så velg en utstyrspakke. Dette sparer du mye penger på. For de fleste holder det med grunnpakken, da får du alt det viktigste og en rimelig men god harpun. Vi har også dyrere pakker, på denne siden kan du se alle jaktpakkene.

Har du fridykkerutstyr fra før? En harpun på 90cm (f. eks. Senior 90 eller Predator 90) er bestselgere i budsjettsjiktet. De er lange nok til at du kan ta det meste.

Hvis du ikke har en "ordentlig" fridykkerline men svømmer rundt med den tynne svarte linen som kommer gratis med basic-bøyen så trenger du den signalgule fridykkerlinen samt beltekrok og endestykke til harpun

Razor er en fin kniv for avliving av fisk. Hvis du vil fange bunnfisk med kniv, velg Sneaky Blade eller Aquatys 2. Disse er større enn Razor.

 

Undervannsjeger som jakter under vann med slynge

Foto: Hans Petter Haraldsen @hp_haraldsen

 

8. Ok, jeg kjøper utstyr og kommer i gang. Men hvordan finner jeg gode jaktsteder?

I hovedsak er et suksesskriterie strømrike områder (f. eks. under en bro, i et sund eller ved et nes som stikker frem). Bunnfisk finner du gjerne der hvor det er sandbunn. Det er viktig å innhente nok kunnskap både om hvor fisken er lettest å finne, og hvordan du jakter på den (jaktteknikker), derfor anbefaler vi deg å lese deg opp i bloggartiklene våre (se lenker lenger nede på siden). Kjenner du en erfaren undervannsjeger så ta de første turene sammen. Ingen ting er bedre enn å få veiledning fra noen som kan det fra før. 

 

9. Hvordan kan jeg øve slik at jeg ikke skadeskyter fisk? 

Å trene på å bruke harpunen er kjempeviktig, du må lære den å kjenne før du begynner å jakte. En god metode er å bruke en melke/juice-kartong med litt stein/sand/grus i bunnen, festet til en bøye/blåse, slik at den f eks henger pent på noen meters dyp. Man ønsker ikke å øve seg for grunt, da det er fare for at pilen gå over vann med stor kraft.

 

 La deg inspirere av Aksel Ørstaviks stemningsfulle undervannsjakt-vidoer: 

Undervannsjakt-videoer av Aksel Ørstavik

  

I disse bloggartiklene kan du lese mer om de ulike temaene

Oppdag undervannsjakt - en introduksjon

 

Finn ut hvilken harpun som passer for deg i denne artikkelen eller les denne guiden som tar for seg både harpuner, kniver og slynger.

Lær om hvordan harpunen er bygget opp, og om hva som er forskjellen på forskjellige typer harpuner i denne artikkelen.

Se en video om hvordan du lader og trer opp harpunen i denne artikkelen.

Lær om forskjellige skyteteknikker og hvor du skal treffe fisken for å unngå skadeskyting i denne artikkelen.

Lær om jaktteknikk og jaktsteder i denne artikkelen.

 

Se alle bloggartiklene om undervannsjakt på denne siden.

 

 Trenger du veiledning til kjøp av utstyr til undervannsjakt?

Ta kontakt på chat, post@frivannsliv.no eller telefon 56 35 80 80, vi er her for å hjelpe :-)

 

 

 

Tilbake til bloggen